Lausuntoja OPH:lle

26.10.2019

Kiinteistötyöntekijät ry lausui OPH:lle Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon perusteiden luonnoksesta mm.  Myönteistä on se, että tutkinnon osa pintarakenteiden korjaustyö palautetaan takaisin tähän tutkintoon, josta se aiemmin perusteetta poistettiin.

Kiinteistötyöntekijät ry kiittävät mahdollisuudesta saada lausua Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinto perusteiden luonnoksesta. Toteamme asiasta seuraavaa:

Yleistä

Kiinteistötyöntekijät ry ovat Suomen ainoa kiinteistöpalvelualan työntekijäliitto, joka valvoo myös ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyden toteutumista kolmikannassa. Pyrimme jatkossa vaikuttamaan siihen, että myös työntekijöiden ääni kuuluu ja näkyy entistä selvemmin tutkintojen luonnosten valmistelutyössä.

Kiinteistötyöntekijät kiittävät siitä, että nyt lausunnon kohteena olevat tutkinnon osat ovat oikean suuntaisia sen kanssa mitä olemme lausuneet tutkintojen perusteluonnoksista 12.03.2017 (Lausuntopyyntö OPH 614/2017) ja kuulemistilaisuudessa 22.08.2018. Lausujana oli Kiinteistötyöntekijät ammattiliiton edeltäjä Suomen Kiinteistöpalvelualan työntekijöiden yhdistys ry.

Perusteiden laatimisprosessi

Kiinteistötyöntekijät ry pitää valitettava sitä, että sitä ei ole kutsuttu mukaan valmistelutyöhön, vaikka valmistelutyötä on tehty useissa kokouksissa lähes kahden vuoden ajan.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon osa

Pintarakenteiden korjaustyöt

Kiinteistötyöntekijät pitää valitettavana sitä, että aiemmin kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnossa ollut tutkinnon osa poistettiin nykyisistä tutkinnoista. Tämä tapahtui alan järjestöjä kuulematta.

Myönteistä on se, että tutkinnon osa ollaan nyt palauttamassa Puhdistus- ja kiinteistöpalvelualan tutkinnon osaksi. Mielestämme ei ole epäselvyyttä siitä, että rajapintatarkastelussa tämä tutkinnon osa sisältönsä puolesta kuuluu selkeästi juuri kiinteistöpalvelualaan.

Mielestämme tämäkin prosessi on hyvin selkeä osoitus hyvin kankeasta ja hitaasta järjestelmästä, jolla OPH:ssa muutoksia tehdään. Kiinteistöpalvelualan osaamisen kehittäminen vaatii ketterämpiä, joustavampia ja nopeampia muutoksia tutkintojen perusteisiin, mikäli alan tuottavuudesta ja kilpailukyvystä aiotaan huolta kantaa.

Työelämälähtöisyydestä, tutkintojen muodostuminen, tutkinnonosien sisältö, ammattitaitovaatimukset

Kiinteistötyöntekijät ry katsoo, että tämä tutkinnon osa vastaa kohtuullisen hyvin työelämälähtöisyyttä, koska se on ollut lähes saman sisältöisenä jo aiemmassa kiinteistöpalvelualan tutkinnossa eikä sitä ole arvosteltu.  Tutkinnon osan valmisteluprosessi vaatisi kuitenkin työelämän työntekijäosapuolen parempaa huomioimista valmistelutyössä.

Tutkinnon osan muodostuminen on mielestämme sopusoinnussa tutkintorakenteen muiden osien kanssa. Eikä meillä ole siihen huomauttamista.

Tutkinnon osa sisällään mielestämme kaiken oleellisen ja vastaa näin tutkintojen muiden osien kirjoitustapaa.

Ammattitaitovaatimukset vastaavat mielestämme esitetyssä muodossa työelämän tarpeita ja niihin ei ole sen enempää huomauttamista.

Ammattitaidon osoittamistavat perinteisellä tavalla näytössä työpaikalla tai Kiinteistöpalvelualalla työkohteessa. Mikäli tarvitaan lisänäyttöä niin ammattipätevyys voidaan osoittaa muulla tarvittavalla tavalla. Mielestämme näin on hyvä.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon tutkinnonosat

Henkilökohtaisen avun palvelujärjestelmässä toimiminen ja henkilökohtaisena avustajana toimiminen.

Kiinteistötyöntekijät ry on jo aiemmin lausunut useaan kertaan, että nämä tutkinnon osat ja koko osaamisala eivät kuulu Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tutkintoon.  Olemme useasti ihmetelleet sitä, miksi niitä on tähän tutkintoon puoliväkisin sisään ajettu. Käsityksemme on, että rajapintatarkastelussa lähin toimiala löytyy sosiaalialan tutkintorakenteesta.

Olemme tietoisia myös hankkeesta, jolla ammatillisen koulutuksen asetuksen (673/2017,20§ 3mom) mukaisesti lisättäisiin puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkintoon ja luotaisiin sinne henkilökohtaisen avustajan osaamisala. Näin ns. SORA-lainsäädäntö ulotettaisiin koskemaan myös kyseitä tutkintoamme.

Järjestömme vastustaa jyrkästi tällaista hanketta ja katsoo, että ns. SORA-lainsäädäntöä ei tule missään tapauksessa tuoda kiinteistöpalvelualan tutkinnon sisälle.

Kiinteistötyöntekijät ry esittää, että kyseistä mahdollista osaamisalaa ei lisättäisi tähän tutkintorakenteeseen. Emme ota tarkemmin kantaa kyseisiin tutkinnon osien sisältöihin. vaan ratkaisuna esitämme

Kiinteistötyöntekijät esittävät, että henkilökohtaisen avun palvelujärjestelmässä toimiminen ja henkilökohtaisena avustajana toiminen, poistetaan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan tutkintorakenteesta.

Helsingissä 4.10.2019

Kiinteistötyöntekijät ry                                        

Kim Stenberg                                                                                                                                                                                Koulutuspoliittinen asiantuntija