Osaamisen kehittämisestä elämäntapa

9.6.2019

Osaamisen kehittämisestä elämäntapa

 

Räväkästi lähti liikkeelle keskustelutilaisuus kiinteistöalan tulevaisuudesta, jossa pohdittiin sitä miten uusi teknologia muuttaa kiinteistöalan työn sisältöä. Automaatio, digitalisaatio, robotointi ja itse ohjautuvat kiinteistönhoitokoneet ovat kaikki tulevaisuutta jo vuonna 2025. Kysymys kuuluu, ollaanko alan työnantajien ja työntekijöiden keskuudessa valmistauduttu uudistusten vastaanottoon? Onko asenne kohdallaan siihen, että vanhoja ammatteja katoaa ja uusia syntyy myös kiinteistöpalvelualan työssä? Ollaanko aloitteellisia ja seurataan alan kehitystä ja haetaan tietoa edessä olevista muutoksista? Muutos on jatkuva olotila työyhteisössä ja siinä pärjääminen edellyttää osaamisen päivittämistä työelämän tarpeita vastaaviksi. Peruskoulutuksen varassa olevat työpaikat ovat vähentyneet rajusti ja vähintään toisen asteen koulutus tai osaaminen alkaa olla jo työelämän vaatimustaso. Jatkuvan koulutuksen periaatteen sisäistäminen on oltava elämäntapa ja täydennyskoulutusta tarvitaan lähes jokaisessa ammatissa.

Yhteiskunnan turvaverkko on laadittu vai tilapäitä pärjäämistä varten silloin, kun työpaikka menee alta ja hakeudutaan uuden ammatin vaatimaan osaamisen kehittämiseen. Sellainen ajattelu, että koulusta valmistaudutaan vai kerran on auttamattomasti vanhanaikaista. Tulevaisuudessa työntekijän on usein hankittava pari jopa kolme ammattia elämänsä aikana. Työelämässä elämän aikaiset ammatit katoavat useilta aloilta ja erilaiset pätkä ja tilapäistyöt ovat myös tulleet aloille jäädäkseen.

Kiinteistöpalvelualan edunvalvonta vaatii uutta laajempaa ja tulevaisuuteen suuntautuvaa näkökulmaa, jossa otetaan huomioon tuleva kehityssuunta ja rakennetaan edunvalvonta alan tuottavuuden mukaiseksi mutta ollaan kehittämässä myös koko kiinteistöalaan osana koko suomalaista yhteiskuntaa.

Kiinteistöpalvelualan työntekijöiden Kevättapaaminen suuntautui nyt Tallinnaan ja se tehtiin kesäkuun ensimmäisenä päivänä Viking XPRS: llä. Ohjelmassa oli keskustelutilaisuus kiinteistöalan tulevaisuudesta ja edunvalvonnasta. Mutta paluumatkalla laitettiin myös jalalla koreasti, jossa opittiin mm. uusia tanssin askelia sekä kuunneltiin Pelle Miljoonaa ja hänen yhtyettään.

Lisätietoja: edunvalvontajohtaja Reijo Mattila Kiinteistötyöntekijät ry puh.050-3863359