Uuden asunnon on jatkossakin oltava velaton

12.2.2019

Uuden asunnon on jatkossakin oltava velaton

Suomessa asunto-osakeyhtiöiden tehtävänä on hallita asuntoja asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaisesti siten, että pidetään huoli koko kiinteistön ylläpidosta, peruskorjaukset saadaan rahoitetuksi ja yhteiset tilat, kuten porrashuoneet ja hissit hoidettua ja huollettua asianmukaisesti.

Asunto-osakeyhtiömuoto on toiminut jo vuodesta 1864 ja siitä on kehittynyt erittäin hyvä lähidemokratian muoto, josta kannattaa pitää kiinni jatkossakin. Perinteisesti taloyhtiöt ovat olleet uudisrakennuskohteessa velattomia, kun niitä on myyty ja näin on ollut mahdollista ottaa tarvittaessa taloyhtiölle myöhemmin velkaa erilaisiin korjausta vaativiin kohteisiin.

Nyt kuitenkin tilanne on muuttunut siten, että uudisrakennuskohteessa taloyhtiöllä saattaa olla jo 70 prosenttia lainaa, jonka korkoa ei ole sidottu mihinkään ja korotonta aikaa esim. kolme vuotta.  Kysyimme mitä mieltä tästä kehityssuunnasta on Kiinteistötyöntekijät ammattiliiton puheenjohtaja Jari Rajala

-Uutta asuntoa ostettaessa sen on edelleen oltava velaton taloyhtiölainoista, koska taloyhtiöllä pitää säilyttää mahdollisuus ottaa kohtuullisesti velkaa remonttien suorittamiseen. Tämän uuden järjestelmän hyödyt korjaavat rakennusyhtiöt ja sijoittajat ja sen sijaan vähävaraiset lapsiperheet, jotka ovat ostamassa pienellä pääomalla asuntoa, saattavat joutuvat muutaman vuoden päästä taloudelliseen ahdinkoon, sanoo Kiinteistötyöntekijät ammattiliiton puheenjohtaja Jari Rajala.

Rakennusliikkeet ja pankit ovat sopineet jopa 70% taloyhtiölainasta, joka siirtyy uudiskohteen ostajalle vastattavaksi ja näin oma pääoman tarve ostajalla vähenee. Lainaa maksetaan rahoitusvastikkeena takaisin. Riskinä on myös se, että laina ei ole henkilökohtainen vaan taloyhtiössä on mahdollista, että joutuu joskus maksamaan muidenkin osakkaiden lainoja.

 Taloyhtiöiden velkamäärä Suomessa on noin 25 miljardia ja näyttää siltä, että kotitaloudet velkaantuvat tällä hetkellä hyvin voimakkaasti. Tässä on tietysti mukana myös pikavippejä ja kulutusluottoja.  Onko olemassa vaara, että Finanssivalvonta alkaa rajoittaa taloyhtiöiden lainan saantia.

-Kyllä julkisuudessa on asiasta puhuttu ja VM on työryhmänkin jo asettanut asiaa miettimään. Minusta on tärkeää, että Suomen hyvä taloyhtiön toimintamalli, joka on ollut historian aikana toimiva, pyritään edelleen säilyttämään eikä sitä tule asettaa erilaisten sijoittajien keinottelukohteeksi, toteaa Rajala.

Henkilökohtaisten asuntovelkojen verovähennysoikeutta on viime vuosina vähennetty ja perusteeksi on tarjottu työvoiman liikkuvuuden edistämistä ja sitä, että on helpompi ottaa työtä vastaa vieraalta paikkakunnalta, kun ei ole omistusasuntoa haittaamassa muuttoa.

-Tämä kehityssuunta on väärä, koska jos perhe sijoittaa tulostaan hyvin huomattavan osan kalliin asunnon hankkimiseen niin on kohtuullista, että sitä tuetaan verovähennyksin edelleen. Sen sijaan en ymmärrä miksi sijoittajille asunnon hankinta keinottelumielessä on verovähennyskelpoinen, heittää Rajala.

Näyttää siltä, että rakennusliikkeet ovat yksissä tuumin ryhtyneet vastustamaan tätä uudisrakennuskohteiden taloyhtiövelan rajoittamishankkeita, koska se heidän mielestään vaikeuttaa asuntokauppaa ja rajoittaa rakentamista.