Kiinteistöalan työpaikka 2025 Osa 8

29.10.2018

Osaamisen kehittäminen Toisen asteen ammatillisen koulutuksen tulee vastata 2025 uuden teknologian mukanaan tuomiin muutoksiin työelämässä

 

Kiinteistöpalvelualan työ 2025

 

Osaamisen kehittäminen

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen tulee vastata 2025 uuden teknologian mukanaan tuomiin muutoksiin työelämässä. Muutokset tulevat olemaan suuria ja ne toteutuvat nopeasti, joten muutoksiin pitäisi osata nyt suhtautua ennakoivasti. Nykyisellä jäykällä tutkintorakenteella ja niihin tehtävien muutosten säätelyllä se tuskin on mahdollista, vaan tarvitaan nykyistä ketterämpää järjestelmää osaamisen kouluttamiseen työelämän muutosten tarpeisiin.

Tarvitaan rakenteellisia muutoksia Opetushallituksen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön vastuualuejakoon ja päällekkäisten tehtävien käsittelyn poistamista. Esimerkiksi Tutkintojen nimet- ja tutkintorakenne asetus voisi olla OPH määräyksellä toteutettava toimenpide, koska Opetushallitus vastaa nykyisin myös tutkintojen sisällöstä.

Kiinteistöpalveluala on suuri ala, jolla työskentelee vähintään noin 110 000 työntekijää. Mikäli siihen liitetään vielä välttämättömän rajapintatarkistelun seurauksena kaikki kiinteistöpalvelualaan kuuluvat toimialat niin työntekijämäärä kasvavat vielä huomattavasti. Näin suurelle alalle tulee välittömästi rakentaa oma tutkintorakenne ja nimeksi Kiinteistöpalvelualan tutkinto ja sille oma työelämätoimikuntansa. Kiinteistöpalveluala on jo nyt kärsinyt hyvin paljon siitä, että työelämän runsaslukuisia esityksiä ei ole huomioitu, vaan on kuunneltu alakohteisten esitysten sijasta keskusjärjestön vallankäyttäjiä, jotka ovat pitäneet omiensa puolta. Tämä näkyy hetken päästä alalla osaamattomuutena ja tuottavuuden laskuna, josta kärsivät kaikki.

Ammatillisen koulutuksen tutkintojen laadunvarmistuksesta on huolehdittava erillisten koulutuksen järjestäjistä riippumattoman tahon toimesta kuten esim. ALVAR tai KARVI.

Suuri epäkohta, joka pitää pikaisesti korjata on myös se, että ammatillinen kiinteistöpalvelualan koulutus päättyy nykyisin toisen asteen koulutukseen, josta ei ole etenemisväylää korkea-asteelle. Suomessa ei ole kiinteistöpalvelualan ammattikorkeakoulutasoista koulutusta järjestetty missään. Katsomme välttämättömäksi, että Suomeen saadaan nopeasti rakennusalan yhteyteen kiinteistöpalvelualan yliopistopohjainen koulutus järjestettyä.