Kiinteistövero uudistuu

4.12.2017

Kiinteistövero tulee uudistumaan vuonna 2020

Kiinteistöverotuksessa käytetty uusi maapohjan arvostamisjärjestelmä otetaan käyttöön vuonna 2020, valtionvarainministeriö kertoo tiedotteessa.

Valtiovarainministeriö kertoo, että asiantuntijaselvitysten mukaan maapohjien kiinteistöverotuksen arvostamisjärjestelmä on uudistettava, koska rakennusten ja maapohjien verotusarvot ovat yleisesti jääneet jälkeen kustannus- ja hintakehityksestä.

"Maapohjien kauppahinnat ovat eriytyneet alueellisesti, mikä tulisi ottaa nykyistä paremmin huomioon verotusarvostuksessa", ministeriön tiedotteessa todetaan.

”Uusi arvostamisjärjestelmä parantaa kiinteistöverotuksen oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä. Päämääränä ei ole korottaa tai keventää verotusta, vaikkakin verotusarvot voivat joillain alueilla nousta ja joillain laskea”, kertoo finanssineuvos Elina Pylkkänen valtiovarainministeriöstä.

Hankkeen on asettanut valtiovarainministeriö, ja uuden maapohjan arvostamisjärjestelmän tuottaa Maanmittauslaitos. Verohallinto soveltaa tulevaisuudessa uutta arvostamisjärjestelmää kiinteistöverotuksessa.

Kiinteistövero on vuosittain maksettava kiinteistön omistukseen perustuva vero. Se otettiin käyttöön vuonna 1993.

Vero koskee sekää maata että rakennuksia, ja sen saajia ovat kunnat, jotka päättävät vuosittain veroprosentista lain sallimman vaihteluvälin mukaisesti.

Kuluvan vuonna yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,93–1,80, vakituisen asuinrakennuksen kiinteistöveroprosentti on 0,41–0,90 ja muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti on 0,93–1,80.

Hallitus on korottanut viime vuosina tasaisesti kiinteistöveroprosenttien alarajoja, mikä vastaavasti on pakottanut kuntia korottamaan kiinteistöveroprosentteja.

Hallituksen tavoite on ollut vahvistaa kuntataloutta pakottamalla kunnat keräämään lisää verotuloja. Vuonna 2016 kiinteistöveroja kerättiin Suomessa yhteensä 1,7 miljardin euron arvosta.

Kiinteistöveron korotukset herättävät vastustusta monissa suomalaisissa. Veroa moititaan muun muassa siitä, että se ei ota huomioon verovelvollisen maksukykyä. Tämän vuoksi monet pienituloiset omakotitaloasujat pitävät veroa epäoikeudenmukaisena.